Mojster Toni,

je zaresni mojster borilnih veščin. Mojster Toni je mojster juda z uspešno tekmovalno kariero v judu. Mojster Toni je tudi zelo dober in tekmovalno uspešen karateist, nosilec visoke mojstrske stopnje v karateju.
Lahko vam zagotovim, da se vam slabo piše, če se boste znašli v ringu, iz oči v oči z mojstrom Tonijem. Ja, mojstru Toniju borilne veščine »ležijo«.

Nasploh se uspeh v borilnih veščinah lahko doseže na več načinov, poglavitna pa sta dva:

– z malo talenta in veliko garanja
– ali z veliko talenta in malo manj garanja

Naš protagonist brez dvoma spada v drugo kategorijo. Ker poseduje veliko talenta je po lestvici sposobnosti napredoval relativno hitro. Vsega tehničnega sosledja (biomehanike), ki je nujno za izvedbo učinkovite borbene akcije mu niti ni bilo potrebno razumeti, ker mu je mati narava že v zibko podarila nadpovprečno telesno koordinacijo. Primerjamo ga lahko s kakšnim našim sošolcem iz osnovne šole, ki je matematične naloge skoraj vedno rešil pravilno, vendar nikoli ni dobil petice, ker ni znal pojasniti in napisati postopka. In prav zaradi tega Toni nikoli ni bil pretirano uspešen kot trener borilnih veščin. Mojster Toni ima veliko problemov, kako manj talentiranim od sebe, pojasniti potek akcije. Kako v telesu zanetiti kinetični impuls in ga preko lokomotornega aparata in ekstremitete, prenesti na nasprotnika?

Trenerji se moramo posluževati vsaj treh načinov podajanja snovi.

– Z demonstracijo tehnike. Trenerji moramo pokazati tehniko in tisti naši učenci, ki so vizualni tipi, bodo videno znali prenesti in akceptirati v svoj gibalni občutek

– S temeljito razlago tehnike. Precejšen del učencev »pokapira« tehniko šele po avditivni razlagi le-te. In ko razlago »spusti« skozi svoj logični aparat.

– S kinestetičnimi posegi v učenčevo gibanje. Trener mora s prijemi ali z opozorilnimi udarci usmerjati učenčevo gibanje, da bi slednji »razumel« kaj mora storiti.

Seveda so še druge metode. Npr. vzpodbujanje k iskanju pravih rešitev. Učenca seznanimo z gibalnim problemom in ga povabimo, da sam najde ustrezen odgovor. /Ta metoda je primerna le za najbolj kompetentne trenerje in le za nekatere učence/. Trenerji ga pri iskanju pravih odgovorov le rahlo usmerjamo. Na takšen način najdena pravilna tehnika v učenčevo glavo sede najmočneje. (teorijo mu pojasnimo šele kasneje). Pri tovrstnem trenažnem pristopu se znatno povečuje tekmovalčeva gibalna inteligenca. Sposobnost hipnega poiskanja inovativnih rešitev v neznanih situacijah.

Ja, naš Toni bo moral še malo sesti v šolsko klop, da bo končno razumel zakaj je bil tako uspešen tekmovalec kot je bil in da bo končno izvedel, zakaj ni bil tudi najboljši (kljub potencialom, ki jih je imel). Po končanem šolanju bo Toni imel vse možnosti, da končno postane tudi dober trener.

 

Uchi mata, Tonijeva zmagovalna tehnika

H kratkemu ekspozéju me je napeljalo nedavno srečanje med mano in med mojstrom Tonijem. V kratki debati je Toni pavšalno zavrgel mojo kritiko izvedbe ene izmed njegovih kat, »češ, da jaz tega ne morem prav razumeti, ker sem pač delal po Jakhelovi metodi«***
Kot smo že spoznali v uvodu je Toni dober borec, zato se je v konkretnem primeru takoj taktično umaknil in ni dopustil diskusije na to temo.
Zdaj lahko mojstru Toniju na tem mestu zagotovim, da sem vsemu kar sem se naučil od Jakhela in od drugih mojstrov, ne nazadnje tudi od njega, dodal še svoje izkušnje. In nato vse skupaj »spustil skozi svoj logični aparat«. Dragi Toni, preko mene torej ne moreš polemizirati z mojstrom Jakhelom.  Moje trditve izhajajao iz mojega premisleka. Če boš kdaj voljan razčistiti snov, se boš moral na pogovor usesti z mano ter pripraviti argumente. In počakati do konca diskusije, ne da bi pobegnil že po prvi repliki..
Lepo te pozdravljam,

mojster Rado
licenciran instruktor klasičnega karateja
MSKA Fight fitness ekspert instruktor

September 2022

 

*** Povsem jasno je, da jeTonijeva slabšalna pripomba le retorična figura, saj  Toni o razvoju emeskai sistema ne ve ničesar. Z omenjenim mojstrom je Toni strokovno sodeloval do začetka osemdesetih!  Sistem Emeskai pa se je začel porajati šele pet let kasneje.

Ta prispevek je bil objavljen v Rado in označen s .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Urednikova beseda