Sultanovi sandali

,

V pesniški zbirki Erotika,

je Ivan Cankar med drugim napisal tudi pesem o Sultanovih sandalih. Ljudje so se v spoštovanju do avtoritete, Sultana, pred njim globoko klanjali. Tako globoko so se priklanjali, da niso več opazili, da Sultana ni več na prestolu. Da so tam ostali le njegovi sandali.

Sultan, beri: Naša elita, je odšel. Je diskreditiran, je moralno zavržen, je prodan. Dvignite pogled ljudje. Vzravnajte se! Ne vztrajajte več pri spoštovanju propadlih avtoritet. Vzemite glavo v svoje roke in začnite misliti z njo.

Vaša glava je vaše edino orožje in orodje. Premislite vse na novo!!!
Ne slavite več praznega prestola, ne klanjajte se golim sandalom.

2 misli na “Sultanovi sandali

  1. Darja Lovšin pravi:

    Sultan Kabus, suveren Omana, bi si zaslužil klanjanje še zdaj, nekaj let potem, ko je umrl. Takih državnikov bi si lahko samo želeli, žal je bil eden redkih zadnjih prosvetljenih vladarjev na svetu. Bila sem v Omanu dva meseca preden je umrl in lahko sem se na vsakem koraku prepričala, kako ta sultanat prosperira.

  2. Rado pravi:

    Me veseli tvoja pozitivna izkušnja Darja. A prosvetljeni absolutisti so redki. Tudi mi smo imeli enega v bližini, a ga sedaj ne smem več omenjati. Dandanes imalo le še absolutiste, o kakšnji prosvetljenosti ni več govora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Urednikova beseda