Protej – Celostna vadba

Zdravo in z vitalnostjo napolnjeno človekovo telo je pomemben pogoj za uspešno preživetje, kakor tudi za nadgradnjo v smislu samouresničitve na osebnem in družbenem področju. Moderna doba – doba tretjega tisočletja – terja od človeka visoko tehnološko usposobljenost in stalno vitalnost, brez katere si bo težko zagotovil pomembno mesto v konkurenčnem boju.

Posledica visoke specializacije ter polne, celodnevne zaposlenosti na področju, kjer si ustvarjamo eksistenco, je zanemarjanje fizičnega telesa. Precejšnje povečanje obiska fitnesa, porast števila tistih, ki se ukvarjajo z joggingom in aerobiko, veliko rekreacijskih kolesarjev ter udeležencev drugih oblik vadbe kažejo, da se je človek te potrebe zavedel, hkrati pa je zaradi preobilja ponudbe v dvomih in se nekritično prepušča zdaj eni, zdaj drugi “modni” telesni vadbi.

Vadba po načinu Protej zagotavlja uravnoteženost med različnimi oblikami vadbe. Osnova vadbe je tedenski cikel, v katerem posameznik pod strokovnim vodenjem in ob upoštevanju načel pravilnega prehranjevanja, opravi potrebno količino:

1) Aerobne vadbe, ki je pomembna za krepitev srca in ožilja ter presnovnega sistema. Pozitivni učinki te vadbe vzpodbujajo organizem k povečani porabi maščob s čimer vplivajo na primernejši odstotek telesne maščobe in povečanje števila kapilar in s tem na večjo prepojenost s kisikom. Telesna kondicija je posledica te vadbe in nam koristi, tako pri delu, kot pri športu.

2) Razteznih vaj, moderno imenovanih stretching, kot načina za ohranjanje in povečanje gibljivosti telesa. Telesna neaktivnost v obdobju srednjih in poznih let zmanjšuje gibljivost udov, kot posledico artroze sklepnih in obsklepnih struktur, tudi neelastičnosti mišic, ki so pri vsakem nenadnem naporu, ali gibu izpostavljene možnosti natrganja ipd. Stretching, ki je sicer pomožna enota vsake športne dejavnosti, tukaj izvajamo, kot samostojno enoto treninga.

3) Vadbe za ohranjanje in povečanje mišične mase. Zaradi telesne neaktivnosti in postopno manjšega izločanja rastnega hormona, pričenja po 25. letu usihati količina in elastičnost mišic (atrofija). Z ustrezno in redno vadbo lahko vzdržujemo letom nadpovprečno količino mišic, ki s svojo prisotnostjo onemogočajo deformacije okostja in sklepov, ki so pri telesnem naporu zelo ogroženi. Degenerativni procesi na skeletu in v sklepih so sicer nepovratni.

4) Skupinski pohodi čez drn in strn ob koncu tedna, kjer se sinergističnim učinkom tedenske vadbe pridruži še socialna komponenta. Druženje med aktivnostjo je močan motivacijski dejavnik zaradi katerega ljudje vztrajajo pri redni vadbi.


Odraslim osebam je Protej – Celostna vadba namenjena kot cilj, mlajšim pa kot priprava za kasnejši poglobljeni trening katerega od tekmovalnih športov.

Ta prispevek je bil objavljen v Rado in označen s .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Urednikova beseda