Upravljanje s človeškimi množicami,

traja vse od nastanka prvih človeških socialnih skupnosti. Tozadevno je bolj raziskano že obdobje Starega veka. Spomnimo se gesel starorimskih vladarjev: »Kruha in iger«. Že v antiki so torej poznali sisteme za upravljanje z množicami.

Med najbolj znanimi pisci in misleci tistega, časa je bil Sundzi (554 pred našim štetjem) , kitajski vojskovodja, ki je napisal Umetnost vojne, delo iz katerega so se učili mnogi kasnejši vladarji in vojskovodje. Pa dvatisoč let kasneje Machiavelli, ki je v svojem Vladarju, podal kultne osnove vladarskih manipulacij.

Danes je na to temo napisana že množica študij in druge strokovne literature.

Največji in do sedaj najuspešnejši manipulator z ljudskimi masami je bil minister v Hitlerjevi vladi, Goebbels. Že zgodaj v tridesetih letih prejšnjega stoletja si je s svojimi spretnostmi podredil nemške medije in skupaj z njimi popeljal nemško ljudstvo v stanje množične hipnoze, kar je bil temelj za doslej najbolj krvav svetovni spopad – za Drugo svetovno voljno.

Kakšne so torej tehnike manipulacije z javnostjo?

Poplava informacij je prva stopnja tega procesa. Politiki, ki so orodje velekapitala – upam, da si glede tega ne delate dvomov – nas preko medijev zasipajo s tolikšno količino informacij, ki jih ne moremo miselno predelati. Zato se v tej poluciji izgubimo. Le manjšina ljudi se je sposobna temu upreti in selekcionirati informacije.

Druga stopnja manipulacije je usmerjanje pozornosti. Kot človeški ideal nam svetovna oligarhija preko medijev ponuja model individualizma. S katerim bomo menda lahko najbolj izrazili sebe. Seveda je tu past. Na eni strani imamo atominiziranega posameznika, na drugi strani pa korporacije z neskončnim finančnim potencialom in z obširnim znanjem. Korporacije namreč poleg tehnikov zaposlujejo tudi najbolj elitne družboslovce, ki pripravljajo strategije za naše obvladovanje.

Prestrašiti ljudi, je tretja stopnja v načrtu upravljanja z nami. Pri izboru tem, ki se vrtijo v medijih je dominantna katastrofičnost. Že zadnjih dvajset let nas strašijo s globalnim segrevanjem, z ptičjimi in svinjskimi gripami, zdaj tudi s korono in še z marsičem. Poročila v vseh medijih so v zadnjih 19 mesecev nadpolovično zapolnjena z ustvarjanjem strahu pred covidom. Potencirajo se posamični primeri smrti in bolezni, čeprav umrljivost zaradi covida po uradno preverljivih podatkih, ni večja od umrljivosti zaradi neposrednih posledic kajenja.

Stanje strahu, do katerega so nas pripeljale prejšnje faze, je idealno za zaključni udarec. Oligarhija nam v takšnem stanju »lahko proda karkoli«. (Svetovne banke so dale naši vladi 5 milijard evrov, da spelje to agendo). Če prevedemo na konkretno situacijo so nas pripeljali do razkola med ljudmi. Prijatelji, sorodstvo in sosedje – nekoč najbližji torej – smo zdaj razdeljeni na podpornike vladnih ukrepov in na tki. anticepilce, ki so novi percepciji manj razumna bitja. Čeprav slednjih nihče ni pripravljen poslušati, kaj v resnici želijo artikulirati. Ljudstvo je zdaj hipnotizirano in zrelo za popolno podreditev. Zdaj preostane le še zadnji rek: Deli in vladaj! (5 milijard evrov!)

Jaz si takšnega sveta ne želim. Pa vi? Kaj nam ostane narediti? Poskušajmo se rešiti uroka. Najprej povsem izključimo informativne oddaje na televiziji, ki so najbolj dominantni medij. In počakajmo nekaj mesecev. Morda se nam bo vrnil zdrav razum. In potem se ravnajmo po njem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Urednikova beseda