Fascija (vezivno tkivo) in njena povezava s kronično mišično bolečino

Če trpite zaradi kronične mišično-skeletne bolečine in zdravniki ne morejo najti vzroka, je morda krivec fascija. Terapevti vedo, da je vrsta telesnega interneta, močno prepredeno z živci, ki obdaja vsa tkiva in je praktično nevidno. Vendar ima močan vpliv na telesno zmogljivost in zdravje.
Do nedavnega je bilo to tkivo v zahodnem svetu skoraj neznano, vendar je bilo dobro znano v starodavnih sistemih, kot so indijska ajurveda ali tradicionalna kitajska medicina. Vedeli so, kako olajšati bolečino in razvili sisteme vadbe, ki prinašajo olajšanje in celjenje, kot so joga ali masaža. Asane iz tradicionalne joge zagotavljajo uravnotežene telesne gibe, ne da bi obremenjevale posamezne mišice, kosti ali vezi. Pravilna izvedba asan skrbi tudi za vezno tkivo in s tem za tekoče gibanje telesa.

Zakaj je fascija tako pomembna?
Fascija je vezno tkivo, ki obdaja in podpira mišice, kosti in organe. Je tridimenzionalna mrežna struktura, ki ohranja obliko telesa in igra pomembno vlogo pri komunikaciji v telesu. Vsebuje obsežno mrežo živcev in senzoričnih receptorjev, zaradi česar je zelo občutljiva na napetost, pritisk in spremembe temperature (pri tem vedno pomislim na misteriozne bolečine, ki jih nekateri občutijo pri spremembi vremena)
Fascija je pomembno povezana z različnimi težavami, kot so bolečina, napetost, degeneracija sklepov, nestabilnost, glavoboli in mnoge druge. V nekaterih primerih se bolečina lahko spremlja z drugimi simptomi, kot so togost, otrplost, mravljinčenje ali oslabelost. Fascija je povezana z vsemi drugimi tkivi in strukturami v telesu, zato lahko občutite bolečino na drugem delu telesa, kot tam, kjer jo čutite.

Vloga fascije pri kronični bolečini
V preteklosti je bila kronična bolečina pogosto pripisana izključno mišičnim ali skeletnim težavam. Nove raziskave pa kažejo, da je velikokrat kriva fascija, ki lahko povzroči bolečino, togost in omejen obseg gibanja. Adhezije ali vozli v fascialnem tkivu lahko motijo tekoče gibanje mišic, kar vodi v neravnovesja in vzorce kompenzacije, ki podaljšujejo bolečino.

Vpliv kronične mišične bolečine na duševno zdravje
Kronična bolečina ne vpliva le na telo, ampak tudi na duševno in čustveno počutje. Življenje s trajno bolečino lahko povzroči tesnobo, depresijo in občutek brezupnosti. Kar me je fasciniralo, je povezava med fascijo, kronično bolečino in duševnim zdravjem. Pri reševanju takšnih problemov se velikokrat ozrem na druge zdraviteljske sisteme, ki intuitivno rešujejo takšne probleme. Z reševanjem omejitev fascije ne olajšamo le bolečine, ampak tudi pozitivno vplivamo na duševno stanje svojih strank. Poročale so o večji pozitivnosti, zmanjšani tesnobi in povrnjenem upanju v prihodnost.

Moje izkušnje s fascijo in kronično mišično bolečino
Pred leti sem imela priložnost spoznati masažne tehnike, ki jih je izvajal odličen terapevt iz Indije. Pokazal mi je veliko različnih tehnik, ki niso imele anatomske osnove. Na primer, rekel mi je, da moram dobro masirati določen del telesa, da se bolečina olajša na drugem mestu. Nisem razumela zakaj, zato sem iskala rešitve v anatomiji. Pogosto ni bilo ničesar, kar bi sodobna znanost smatrala za pomembno, kot neki živec, živčni pletež, mišico ali vezo. Kar je bilo “tam”, ni imelo povezave z “onim” drugje. Toda ker sem videla uspehe, ki jih je ta terapevt dosegel v svojem delu, sem se naučila vsega, kar sem lahko. Šele pozneje sem spoznala, da sem tretirala fascijo in da sem imela zato tako velik uspeh pri lajšanju bolečin.
Za obravnavo mišične bolečine, povezane z fascijo, uporabljam različne tehnike. Ker ne vse tehnike delujejo enako za vse, moram izbrati ustrezni pristop za vsakega posameznika.

Zavzemam se za holističen pristop, ki združuje sprostitev fascije in vadbo. Dodajanje praks pozornosti in prehranske podpore ustvarja zmagovalno situacijo. Ta kombinacija je ključna za doseganje dolgotrajnega olajšanja bolečin in izboljšanje splošnega počutja.

3 misli na “Fascija (vezivno tkivo) in njena povezava s kronično mišično bolečino

  1. Anonimno pravi:

    Vanja, pozdravljeni!
    Malo daleč sem. Delam na Nizozemskem. Prepričana sem, da boste našli strokovnjaka v svoji bližini.
    Lep pozdrav,
    Simona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Urednikova beseda