Mojster Mitja in brcoboks

Kadar je priložnost, se mojster Mitja privoščljivo spomni izraza »brcoboks«, ki ga je ob eni priložnosti  omenil mojster Rudi . Pejorativne implikacije tega izraza, po Mitjevem mnenju zajemajo tudi mene, ker sem v tistem obdobju sodeloval z avtorjem tega pojma.

Bolje bi bilo, če bi mojster   Mitja tozadevne nejasnosti razčistil “face to face” z mojstrom Rudijem. Z moje strani lahko rečem, da v tem izrazu vidim le poskus poslovenjenja pojma karate. Poslovenjenje je namreč legitimen proces, kadar gre za Slovence. Kot je prevesti v angleščino legitimno, kadar gre za Angleže, ipd. Poglejmo primer Dunaja, ki je v originalu, Wien, po angleško pač Viena, Čehi mu rečejo Vídeň, Hrvatje pa Beč.

Karate-ju torej Slovenci povsem legitimno rečemo tudi brcoboks, saj se pri karateju tudi brca in boksa (suva, udarja). Mitji torej priporočam, da se osredotoči na vsebino tistega kar počnejo, karate, brcoboks, shotokan, shitoryu, wushu, emeskai, kung fu in drugi. Če vse te in še mnoge druge veščine z različnimi poimenovanji, v telesih borcev proizvajajo eksplozivno silo, ki jo potem poskušajo z udarjalnimi tehnikami vseh ekstremitet telesa, prenesti na nasprotnika, potem tem veščinam z vso legimiteto lahko rečemo tudi karate.

Karate kot spretnost golorokega borjenja je na Japonskem po preobrazbi iz okinavskega to-teja nastal šele pred sto leti. Bliskovito se je razširil po vsem svetu, se obogatil z lokalnimi udarjalnimi borbenimi veščinami in jih asimiliral. Danes karate ni več zgolj japonska veščina, šport. Karate je postal globalna goloroka umetnost bojevanja.

Rado

__________

Na naslovni fotografiji vidimo zadenjsko krožno brco v glavo, v izvedbi modrega.  S podplatom je zadel rdečega v teme. Če se fokusirate na področje podplata udarne noge, lahko vidite, da ščitniki ščitijo nart, ne pa tudi podplata. Napadalec je torej kljub predpisanemu ščitniku udaril soborca z golo nogo. Ta drobna pripomba je zgolj opozorilo k dejstvu, da je bila vpeljava nošenja ščitnikov vsiljena brez prave potrebe in nedomišljena. 

Kljub učinkovitemu zadetku, drža napadalca ni v celoti odlična. Položaj rok, ki jih je modri v potrebi, da obdrži ravnotežje, v celoti razširil, bi moral biti v položaju pred svojo glavo on trupom – šablonska drža rok – za  primer, če bi bil njegov napad zaradi nasprotnikovega morebitnega protinapada, neuspešen. 

Ta prispevek je bil objavljen v Rado in označen s .
Urednikova beseda